Leviticus is misschien wel DE sleuteltekst van het jodendom. Hier horen we voor het eerst het gebod 'Heb je naaste lief als jezelf'. En Leviticus is ook de bron van een nog hoger moreel principe: 'Heb vreemdelingen lief als jezelf, want jullie zijn zelf vreemdelingen geweest in Egypte.' Het is Leviticus dat opdraagt om anderen hun vrijheid te gunnen en respect te hebben voor de grenzen in de natuur.
Het opmerkelijkste van alle voorschriften in Leviticus is wel de opdracht om heilig te zijn, omdat God heilig is. Mensen zijn niet alleen geschapen naar Gods beeld. Ze zijn ook geroepen om te handelen zoals God handelt.
Rabbijn Jonathan Sacks neemt de lezer mee in de diepe gelaagdheid van Leviticus. Dan ontvouwen zich de eeuwige principes van een duurzaam en heilig leven. Bovendien laat Sacks de literair hoogstaande structuur van Leviticus zien, en waarom Leviticus midden in de Tora staat en het hart ervan vormt. In Leviticus maakt het volk een kantelpunt door: eerst werden ze door God bij de hand genomen, nu zijn ze voorbereid op zelf doen, op eigen verantwoordelijkheid.
JONATHAN SACKS (1948-2020) was opperrabbijn van Groot-Brittannië, lid van het Britse Hogerhuis, en auteur van vele boeken waaronder Een gebroken wereld heel maken en de vijfdelige serie 'Verbond en dialoog - joodse lezing van de Tora'.
TROUW â â â â â: 'Sacks toont zich een waar meester van de tekst ... hij laat allerlei verrassende en nieuwe betekenissen van de tekst oplichten ...'
Nederlands Dagblad: 'Prachtige stijl, toegankelijk. Kundige inleiding in de joodse lezing van de Tora. Fraai uitgegeven.
Over 'Exodus':
'WOORD EN DIENST â â â â â
'Het commentaar leest als een roman, onder meer door het beeldend taalgebruik en Sacks inlevingsvermogen.'
INSPIRARE: 'Voor liefhebbers van de Bijbel zijn dit werkelijk adembenemende stukken tekst ... Exodus van Sacks is een geniaal boek. Je kunt het in zijn geheel lezen, je kunt het als commentaar erbij pakken voor preken, je kunt het boek als een introductie in het jodendom lezen of als een oefening in zorgvuldig Bijbellezen. [Ik zie] reikhalzend uit naar de vertalingen van de andere delen.' (dr. Daniël Drost, VU Amsterdam)
NEDERLANDSE BIBLIOTHEEKDIENST: 'Het commentaar biedt een schat aan informatie, niet alleen over het boek Exodus, maar ook over het joodse denken in het algemeen en zijn plaats in de wereld.'