Oudste getuigenissen over Laurentius
In onze Lage Landen heeft Laurentius nooit een voetstap gezet. Toch kent de waardering voor hem op enkele plaatsen hier al een lange geschiedenis van meer dan duizend jaar.
In Nederland en Vlaanderen zijn ruim negentig kerken en kapellen aan Laurentius toegewijd. Dat is opmerkelijk voor een heilige die ergens uit het huidige Noord-Spanje afkomstig was en in Rome de marteldood stierf, vermoedelijk op 10 augustus 258.
Voor deze bundel werden de oudste getuigenissen over Laurentius bijeengebracht. Zij dateren van de vierde tot en met de dertiende eeuw. Ambrosius, Prudentius, Augustinus, Petrus Chrysologus, Leo de Grote, Maximus van Turijn, Gregorius van Tours en Jacobus de Voragine schreven over Laurentius. Elke van hen geeft blijk van zijn waardering voor Laurentius. Meestal gaat het om preken, die gehouden zijn op Laurentius’ feestdag. Maar onder de geselecteerde bronnen bevinden zich ook andere literaire genres.
Daardoor ontstaat een prachtig beeld van de heilige, die vooral befaamd werd door zijn zorg voor de armen en de manier waarop hij voor hen door het vuur is gegaan. Aan de vertalingen hebben verschillende classici meegewerkt. Het resultaat biedt een mooie weergave van de diverse stijlen in de Latijnse bronnen.
In het boek zijn acht kleurenafbeeldingen opgenomen. Vertalers: Arie Akkermans, Hans van Reisen, en Vincent Hunink e.a.