In de negentiende en twintigste eeuw had Nederland vele kerken met elk hun eigen opleiding. Een van de bekendste is de Theologische Universiteit te Kampen, in 1854 gesticht door gereformeerde kerken. De universiteit begint als een opleiding die dwars tegen de culturele trend in gaat. Ze staat vrij van het hoger onderwijs waar de overheid zorg voor draagt en richt zich op de kerken die haar stichtten en geheel financierde.
In de geschiedenis van de universiteit staat het spanningsveld centraal tussen het Nederlandse hoger onderwijsbestel, de positie van de opleiding in de wetenschap en haar functie jegens de kerken. Concurrentie, verwetenschappelijking, juridische erkenning, cultuurkritiek, democratisering, kerkscheuringen, internationalisering en de mondigheid van kerkleden trokken hun spoor in de turbulente geschiedenis van de Theologische Universiteit te Kampen.
George Harinck is hoogleraar geschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij verricht onderzoek en publiceert op het gebied van de cultuurgeschiedenis van het protestantisme.
Wim Berkelaar is als historicus verbonden aan het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme aan de Vrije Universiteit. Hij publiceert vooral over historiografie, de Tweede Wereldoorlog en literatuurgeschiedenis.
Auteurs:
HARINCK, GEORGE; BERKELAAR, WIM
NUR code:
Geschiedenis algemeen (680)
Levertijd:
2 a 3 werkdagen
In winkelwagen