Tim Keller is een van de bekendste voorgangers ter wereld. Hij is verbonden aan de Redeemer Presbyterian Church in New York. Ook is hij samen met John Piper en Don Carson onderdeel van The Gospel Coalition. Zijn boeken zijn bestsellers en belanden regelmatig in de top 10 van de New York Times. Ook in Nederland wordt volop geluisterd naar de preken van Keller en bereikt elke nieuwe Keller in boekvorm vele lezers. Uitgeverij van Wijnen bracht in 2008 de eerste vertaling uit onder de titel
In alle Redelijkheid (The reason for God). De eerste oplage hiervan werd in één dag verkocht, aldus uitgever Dingeman van Wijnen. Dit boek zet meteen de toon die kenmerkend is voor Keller: zijn boodschap bemoedigt en bouwt gelovigen op, maar lijkt vooral bedoeld voor twijfelaars en ongelovigen. Keller weet met zijn doorwrochte boodschap moderne mensen aan te spreken. Inmiddels zijn er van In alle Redelijkheid 25.000 exemplaren verkocht.
Sinds 2008 werden in Nederland meer dan 150.000 boeken van hem verkocht en heeft Keller de aandacht van een brede groep van christelijke lezers. Hoe komt dat ? Wat is de aantrekkingskracht van Tim Keller? We vroegen het ds. Bart de Bruin uit Middelburg.
Je bent een Keller-lezer van het eerste uur. Wat maakt Keller voor jou inspirerend?Voordat ik Keller-lezer was, was ik Keller-hoorder ;-). Ik luister vanaf 2007 preken van Tim Keller en die inspireerden mij. Keller heeft mij geholpen beter te begrijpen wat het Evangelie inhoudt in onze tijd en context. Zijn heldere uiteenzettingen, culturele voorbeelden en praktische toepassingen van wat God in Jezus Christus voor ons gedaan heeft, raak en inspireert mij, ook voor mijn eigen preken en toepassing in mijn eigen leven. De ontmaskering van mijn/ons ‘hart’ dat zo graag eigen baas blijft, wat zelfs kan blijken in mijn godsdienstige leven. Dit vind ik niet alleen confronterend, het helpt ook om het Evangelie meer op waarde te schatten. Veel kernwoorden van het christelijk geloof en hoe ik eruit leef, heb ik met behulp van Keller opnieuw doordacht. Dit helpt in mijn eigen leven en mijn verkondiging.
Vanaf het eerste boek dat in het Nederlands verscheen, is vrijwel elk boek een succes. Wat is zijn kracht?De kracht van Tim Keller is ‘contextualisatie’: hoe vertalen we het Evangelie en de kernpunten van het christelijk geloof voor de mensen van nu, hier in de westerse, seculiere maatschappij. Aansprekend is dat Keller de Bijbel serieus neemt als Woord van God (orthodox), en tegelijk goed luistert naar de tijd waarin we leven, om zo het Evangelie te vertalen voor mensen van hier en nu.
Je was onlangs met een aantal andere predikanten in de VS om de Redeemer Presbyterian Church en de Gospel Coalition Conference te bezoeken. Wat trof je aan? Wat neem je als belangrijkste les mee naar Nederland?De studiereis naar
Redeemer en daarna naar the Gospel Coalition Conference was heel boeiend. Bij Redeemer Church in hartje NY Manhattan hebben we gesproken over hoe je het Evangelie kan ‘contextualiseren’ naar seculiere mensen en welke uitdagingen er liggen. Er is wel verschil tussen Amerika en Nederland. Wat ik zie is dat mensen in Amerika nog meer een bewust-zijn van God hebben en we hier in Europa meer seculier zijn geworden. Het ‘aansluit’-punt is in Nederland wat minder vanzelfsprekend. We hebben met dr. Michael Keller (ja, zoon van…) gesproken en andere predikanten van Redeemer. Ook met Mark Reynolds, directeur van Redeemer City-to-City (wereldwijd netwerk Church Planting) hebben we gesproken. Op de Conferentie hebben we onder het gehoor gezeten van Tim Keller, maar ook van bijv. John Piper, Paul Tripp en Don Carson.
Wat is je persoonlijke Keller Top3?1.
De Vrijgevige God - prachtig boek aan de hand van de gelijkenis van de verloren zoons en de vrijgevige Vader.
2.
Centrum Kerk – hier vind je de complete theologie van Keller. Het mooie van de Nederlandse versie is de reflectie daarop van Nederlandse theologen.
3.
Namaakgoden – goede en confronterende spiegel waar onze afgoden ontmaskert worden en we uitkomen bij de echte Hoop van ons bestaan.
Stel dat je nog niets van Keller hebt gelezen, waar zou je dan mee moeten beginnen?Mmmmm…dat is lastige vraag…het hangt af van welk onderwerp je bezig houdt. Maar ik zou dan toch met
De Vrijgevige God beginnen.
Ook volgens Albert de Vos, uitgever van Keller bij uitgeverij van Wijnen is de kracht van Keller dat hij de boodschap op een eerlijke manier en met goede argumenten vertelt en verdedigt en daarbij niet alleen theologisch uitstekend geïnformeerd is maar ook nog begrijpt wat er in de wereld gebeurt en wat er leeft in de cultuur van vandaag.
Opvallend aan Keller is dat hij niet de hele wereld over reist om te preken, iets wat je nogal eens ziet bij voorgangers van dit kaliber. Aan de uitnodigingen is geen gebrek maar Keller weet zich eerst en vooral geroepen als predikant voor de gemeente in New York. Continu onderweg zijn hoort daar niet bij, zegt Albert de Vos. Volgens Dingeman van Wijnen is dit ook de reden dat het eerste boek lang op zich heeft laten wachten: de eerste verantwoording was preken en niet boeken schrijven. ‘De preken werden voor 2008 al intensief gevolgd, ook door een Nederlands publiek. Er was al een behoorlijke bekendheid met Keller toen In alle redelijkheid verscheen’.
Spaar ze alle 33In de maanden april en mei is het extra aantrekkelijk een boek van Keller te kopen of je collectie aan te vullen. Bij aankoop van een boek ontvang je gratis het boekje
Bevrijd van jezelf (t.w.v. 5,95 euro).
Bekijk het overzicht met al het Nederlandstalige werk van Tim Keller.
Er komt nog meer aan...In mei 2019 verschijnen twee bijbelse dagboeken:
Schatgraven in de Bijbel – Dagelijks lezen in Rechters, Galaten en Efeze en
Schatgraven in de Bijbel – Dagelijks lezen in Johannes, Romeinen en Jacobus. In het najaar van 2019 staat een boek gepland over Jona (Jona, de onwillige profeet). Ook zijn er plannen voor een dagboek voor gehuwden en voor een boek over vergeving.
Erik Verhagen is boekverkoper bij boekhandel de Schuilplaats en geeft leiding aan Schuilplaatsboeken.nl